Wien er en by der har skænket resten af verden nogle smukke og fantastiske ting: Den elegante wienervals, lækre og delikate wienerbrød og ikke så få af de bedste klassiske komponister. Men Østrigs hovedstad og største by byder også på mange historiske personligheder og oplevelser.

Vi bringer her de 5, vi synes er de vigtigste.

Flyv til Wien og spar op til 70% på business class-billetter ved at benytte letsflycheaper.com

1. Wiener Rathaus

Wiener Rathaus er byens rådhus og fungerer samtidig som regeringsbygning for Staten Wien. Bygningen er i gotisk stil og stammer tilbage fra 1880’erne. På toppen af rådhustårnet sidder den såkaldte Rathausmann, der er symbolet for Wien.

Wiener Rathaus er i øjeblikket ved at undergå en kæmpe restaurering, der er planlagt til at være færdig i 2023.

Lidt specielt indeholder rådhuset en rigtig god vietnamesisk restaurant.

2. Den Spanske Rideskole

Den Spanske Rideskole er en traditionel rideskole for Lipizzaner-heste, som tilbyder offentlige optrædener på Vinterrideskolen i Hofburg. Rideskolen kalder disse optrædener for  klassisk dressur, men de fleste blandt publikum ville kalde det for magi. Skolen har trænet heste på denne måde i mere end fire århundreder.

Rideskolen har 68 hingste, der oprindeligt stammer fra Spanien, og der har været 68 hingste her siden 1735. Både heste og ryttere har gennemgået mange års træning før de får lov til at optræde for publikum,

3. Graben

Graben er én af de mest berømte gader i det centrale Wien. Graben betyder “grøften” på tysk og stammer helt tilbage fra dengang romerne holdt til i den østrigske hovedstad. Dengang var Wien omgivet af en bymur, med en grøft langs muren. Senere blev grøften fyldt op og blev én af de første beboelsesgader i Wien.

Her boede håndværkere oprindeligt i træhuse, men senere udviklede gaden sig med større residenser for byens elite.

I dag er Graben en upscale shoppinggade med mange lokale specialiteter til salg. F.eks. det særlige Wiener porcelæn.

4. Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus er en farverig beboelsesejendom tæt på Wiens centrum i kvarteret Landstraße. Det er opkaldt efter den østrigske kunstner Friedensreich Hundertwasser, som selv udviklede ejendommens koncept tilbage i det 20. århundrede og havde den berømte arkitekt Krawina til at tegne selve bygningen.

Hver af de 52 lejligheder har sin egen farve. Nogle af dem stikker ud fra selve bygningen og taget har bl.a. træer groende på sig. Flere træer gror inde i selve lejlighederne, med store grene stikkende ud af vinduerne.

Bygningen stod helt færdig i 1985 og i dag er den en integreret del af Wiens kulturelle arv.

5. Schönbrunn Slot

Schönbrunn Slot kan i storslåethed måle sig med det franske slot Versailles. Slottet har hele 1.441 værelser og er én af Wiens absolut største seværdigheder. Slottet blev bygget mellem 1696 og 1712 efter ordre fra Kejser Leopold I og blev af Maria Theresa gjort til det kejserlige sommerpalads.

Slotsparken rummer en masse attraktioner, som f.eks. Privy Haven, den ældste zoologiske have i verden og en stor labyrint. I parken ligger også Gloriette, et sommerhus af marmor, der ligger på toppen af en 60 meter høj bakke.

Udover de fem nævnte seværdigheder, byder Wien naturligvis på mange flere af slagsen. Vi kan i flæng nævne: Hofburg Paladset, Belvedere-komplekset, Ringstraße, Burggarten og St. Stefans-katedralen.